Arne Öberg

Arne Öberg är Solnas oppositionsråd, föreningsmänniska och uppvuxen i Kalix där han lärde sig att de bästa idéerna utvecklar man inte ensam utan tillsammans. Ibland till och med tillsammans med sina politiska motståndare

Vad gör du när du inte läser kommunala handlingar?
Fritiden ägnar jag gärna åt konst, teater och litteratur. Det väcker tankar utanför ramarna och det är nyttigt för en politiker.

Var hämtar du kraft och inspiration?
Istället för bil eller sommarstuga har jag en liten lägenhet i Berlin. Jag inspireras av de levande stadsdelarna som sjuder av kultur.

Vad kan Solna lära av Berlin?
Det socialdemokratiska styret i Berlin har jobbat ihärdigt för att bryta barriärer och få staden att hänga ihop. Där har Solna mycket att lära som splittras av motorleder, järnvägar och nu senast en dåligt planerad tvärbana.

Cykel eller bil?
Cykel! Jag har under flera år varit en flitig cyklist mellan Solna och centrala Stockholm. Och Solna är som gjort för cykel med sina korta avstånd. Men det finns utvecklingsbehov för att göra Solna mer cykelvänligt.

Något du haft nytta av från ditt tidigare arbete?
Jag har jobbat flera år med verksamhetsutveckling. Förbättringsarbetet är en ständig process som måste fortgå hela tiden. Det har jag tagit med mig in i stadshuset. Och så anser jag att politik inte är konsten i att ständigt tycka olika, utan i flera centrala och långsiktiga frågor söka samförstånd för stadens bästa.

Vad retar dig i vardagen?
När jag ser nedslitna skollokaler och förskolor blir jag upprörd. På kort sikt kan man spara en slant, men om du inte underhåller så kommer förfallet. Det gäller även Solnas grönområden. Skämsfaktorn för den styrande alliansen i Solna är hög.

Hur ser framtidens Solna ut?
Mer samarbete och mer dialog med Solnaborna om utvecklingen av den levande gröna staden. Socialdemokraterna tror på kombinationen starka individer och ett starkt samhälle som ger alla en bra chans att förverkliga sina drömmar och visioner. Här har en likvärdig skola en central funktion för att lägga bästa tänkbara grund för varje barn i Solna.

Nämn något bra förslag från dina politiska motståndare
Det är bra att det nu startats utvecklingsprojekt både i Hagalund och Bergshamra. Visserligen först sedan det uppstått missnöjespartier i stadsdelarna – men bättre sent än aldrig. Och så är det ju väldigt bra att moderaterna i landstinget bytt fot och nu tycker det är bra med tunnelbana till Hagastaden och Arenastaden.

Den styrande borgerliga minoritetens budget blev nedröstad i fullmäktige den 24 november 2014. Vad hände?
Vi ville undvika den kaotiska situation regeringen hamnade i så här i Solna valde vi dialog framför stängda dörrar. Fullmäktige har nu tagit beslut om en alliansbudget med tydliga socialdemokratiska inslag. Vi tar ansvar samtidigt som vi kommer att fortsätta vara i opposition mot orättvisor.

facebook Twitter Email